Obediencről

Az Obedience egy kutyás engedelmességi sport, melynek a legfontosabb eleme a kutya és gazdája közötti kölcsönös összhang és bizalom.

Nem elég egy feladatot szépen végrehajtani, a kutyának lelkesen és örömmel kell gazdája mellett dolgoznia. A képzés ezért alapvetően a motivációra, biztatásra, dicséretre épül. Fontos, hogy a kutya számára ezek a gyakorlatok ne kötelező feladatok legyenek, hanem egy olyan játék, amiben a gazdival együtt vehetnek részt. Csakúgy mint a többi kutyás versenysportban, itt is különböző nehézségi (képzettségi) szinteken zajlanak a versenyek.

Magasabb szinten bővül a feladatok köre és végrehajtási módja is. A legmagasabb 3-as szinten van például szabadon követés, behívás ültetéssel, fektetéssel vagy állítással, és egy igen látványos előre küldés fektetéssel gyakorlat. Ezen felül a kutyának ismernie kell az irányított apportírozást, az akadályugrást és a szagazonosítást is. A versenyen összesen tíz feladatot kell teljesíteniük a párosoknak, ezek mindegyikére maximálisan 10 pont adható, úgy, hogy az egyes feladatok, (nehézségi szintjüktől függően) szorzóval rendelkeznek, így alakítva ki a versenyek végső sorrendjét.